Waarom een maatwerk applicatie je voorkeur moet hebben

Op het ogenblik dat je binnen je onderneming gebruik wenst te gaan maken van een bepaalde applicatie kan je een keuze maken tussen twee verschillende opties. In eerste instantie heb je de mogelijkheid om één van de bestaande applicaties te kopen. Op deze manier hoef je geen rekening te houden met de ontwikkelingskosten en kan je meteen aan de slag. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar in de praktijk wordt de tweede optie toch veelal geprefereerd. Deze tweede optie is natuurlijk om een applicatie op maat van je wensen te laten ontwikkelen. Misschien niet zozeer op de korte, maar vooral op de langere termijn zal immers blijken dat deze keuze eigenlijk veruit de meest interessantste is.

Een maatwerk applicatie is ongelofelijk schaalbaar

Indien je er voor kiest om gebruik te gaan maken van een standaard applicatie is er van schaalbaarheid uiteraard maar weinig sprake. De mogelijkheden waar de applicatie over beschikt liggen immers vast. Eenmaal de limiet is bereikt loop je tegen de beperkingen aan van de applicatie en dat is het dan. Bij een maatwerk applicatie is het als het ware mogelijk om de app mee te laten groeien en evolueren met je bedrijf. Met andere woorden, door hier en daar de nodige uitbreidingen door te voeren zal je kunnen vaststellen dat je eigenlijk zonder probleem blijvend gebruik kan maken van de app die je hebt laten ontwikkelen.

Je hebt de kosten helemaal zelf in de hand

Wanneer je een standaard applicatie gaat kopen die op de markt is terug te vinden heb je de kosten van die app nooit helemaal zelf in de hand. Bovendien is het zo dat standaard applicaties altijd over bepaalde functionaliteiten beschikken waar je eigenlijk binnen jouw onderneming helemaal geen behoeften aan hebt. Het spreekt echter voor zich dat deze functies ook mee inbegrepen zitten in het prijskaartje dat je voor de applicatie betaalt. Eigenlijk betekent dit concreet dat je bij standaard apps altijd teveel betaalt.

Je geniet van de meest optimale flexibiliteit

Een standaard applicatie mag zich nog profileren als een flexibele optie, het spreekt voor zich dat ze nooit zo flexibel kan zijn als een maatwerk applicatie. Voor deze laatste geldt dat er op vlak van flexibiliteit zelfs drie concrete voordelen bestaan die er aan je worden aangeboden:

  1. De applicatie wordt vanaf het begin volledig ontwikkeld op maat van jouw wensen;
  2. Bij eventuele problemen kunnen deze meteen worden aangepakt;
  3. Eventuele vereiste uitbreidingen kunnen altijd worden gerealiseerd;

Naast bovenstaande is het ook nog eens zo dat de applicatie die je op maat laat maken ook specifiek kan worden afgestemd op de eventuele reeds bestaande applicaties en programma’s waar binnen de onderneming gebruik van wordt gemaakt. Ook dat is iets waar je bij een standaard applicatie helaas lang niet altijd op kan rekenen, in tegendeel.

De flexibiliteit waar je bij maatwerk applicaties op kan rekenen geldt tot slot ook niet alleen maar voor het praktische gedeelte. Wat namelijk ook te denken van het financiële aspect? Door te kiezen voor een maatwerk applicatie kan je eventuele vereiste uitbreidingen gefaseerd laten uitvoeren. Zo kan je de investering in je app moeiteloos spreiden in de tijd. Ook dat is zeker een niet onbelangrijk voordeel om bij stil te blijven staan.