Maatwerk versus opensource applicaties

Het is vandaag de dag zo dat er binnen een onderneming gebruik wordt gemaakt van heel wat verschillende applicaties. Daarbij dient er onder meer de keuze te worden gemaakt tussen standaard applicaties die in een open source vorm op de markt zijn gebracht en applicaties die op maat van de klant zijn gemaakt. Beide opties zijn het overwegen waard, want beiden hebben hun eigen, specifieke voordelen. Wil jij graag ontdekken welke van deze beide opties voor jou nu precies het interessantst is? Lees dan vooral snel verder!

Waarin schuilt de meerwaarde van open source applicaties?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van open source applicaties. De belangrijkste reden waarom heel wat bedrijven de voorkeur geven aan een dergelijk type van applicatie is natuurlijk terug te vinden in het voordelige karakter waarover ze beschikt. De applicaties zijn in het verleden reeds ontwikkeld wat er voor zorgt dat er geen ontwikkelingskosten voor dienen te worden betaald. Voor bedrijven die op zoek zijn naar financieel gunstige applicaties kunnen open source exemplaren dan ook vaak een absolute aanrader zijn. Dit gezegd hebbende zijn er ook vaak enkele nadelen aan verbonden.

Indien je ervoor kiest om gebruik te gaan maken van open source applicaties is het namelijk zo dat deze wellicht niet volledig tegemoet zullen weten te komen aan jouw verwachtingen. Met andere woorden, de kans bestaat dat je gebruik zal moeten gaan maken van meerdere applicaties om exact de noden van jouw onderneming in te kunnen vullen. Dat is eigenlijk vrij omslachtig en kost bovendien ook behoorlijk wat tijd en moeite. Jouw medewerkers moeten immers niet leren werken met één, maar wel met meerdere stukjes software. Het is wellicht hierin dat de belangrijkste meerwaarde schuilt van maatwerk applicaties.

Waarom kiezen voor een maatwerk applicatie?

Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn er van overtuigd dat open source software absoluut haar plaats heeft op de markt. Toch is het helaas zo dat deze software veelal niet over de hele lijn tegemoet weet te komen aan de verwachtingen van de gebruiker. Net daarin schuilt een belangrijk nadeel en ook een vaak terugkerend punt van frustratie. Om dergelijke frustraties of pijnpunten te kunnen ontwijken is het interessant om gebruik te maken van applicaties die worden ontwikkeld op maat van de wensen van jou als klant. Wanneer je deze keuze maakt zal je namelijk met honderd procent zekerheid kunnen vaststellen dat de applicatie waar je gebruik van maakt perfect is afgestemd op de noden waar jouw onderneming over beschikt.

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten

Tot slot is het interessant om te weten dat het één het ander ook helemaal niet hoeft uit te sluiten. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk om te starten met een open source systeem als basis om daar vervolgens op verder te gaan bouwen. Wanneer je dat doet combineer je het beste van twee werelden. Enerzijds beschik je over een bewezen solide basis terwijl je anders toch kan rekenen op nog meer personalisatie en schaalbaarheid. Je dient er in dat geval alleen rekening mee te houden dat je in zee gaat met een partij gespecialiseerd in software development die ook ervaring heeft met het open source systeem waar jij gebruik van wil maken. De mogelijkheden waar je vanaf dat moment over komt te beschikken zijn in ieder geval haast eindeloos te noemen.