Kiezen van een cloudprovider

Dat steeds meer bedrijven de bewuste overstap maken naar cloud computing hoeft niet meer te verbazen. De voordelen die zijn verbonden aan cloud-technologieën spreken dan ook voor zich. Bovendien is het ook nog eens zo dat cloudproviders nog dagelijks nieuwe verbeteringen doorvoeren. Deze nieuwe verbeteringen zie je niet alleen terug in de kostenbesparingen, maar ook in bijvoorbeeld de schaalbaarheid. Daarnaast wordt ook de beveiliging en de bedrijfscontinuïteit steevast naar een hoger niveau getild. Op deze pagina gaan we in ieder geval enkele van de meest populaire en bekende cloud providers voor jou op een rijtje zetten.

Google cloud versus Microsoft Azure

Laat het ons in eerste instantie even hebben over Google Cloud en Microsoft Azure. Of je nu op zoek bent naar IaaS-, SaaS- of PaaS-oplossingen, in alle drie deze gevallen zal je kunnen vaststellen dat zowel Google Cloud als Microsoft Azure een uitstekende oplossing in huis hebben waaruit je een keuze kan maken. Sterker nog, beide bedrijven zijn er in geslaagd om steevast deel uit te maken van de top 5 met aanbieders van openbare cloudinfrastructuur. In grote lijnen kan er ook worden vastgesteld dat de beide platformen van deze techgiganten redelijk gelijkaardig zijn.

Het daadwerkelijk gaan vergelijken van de verschillende producten die er door de diverse cloudproviders worden aangeboden is in de praktijk een zeer tijdrovende klus en valt ook niet in één pagina te verwerken. Dit is het gevolg van het feit dat providers van clouddiensten vaak meer dan 100 verschillende producten aanbieden. Je even grondig verdiepen in het aanbod dat ze je voorschotelen kan dan ook zeker de nodige tijd in beslag nemen. Eén ding staat wel vast, indien je kiest voor Microsoft Azure of Google Cloud kan je in de praktijk altijd rekenen op een uitermate solide en betrouwbare clouddienst.

Amazon AWS, het cloudplatform van Amazon

Ook Amazon heeft er voor gekozen om haar eigen cloud platform op de markt te lanceren. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat ze nagenoeg alle geavanceerde technologieën te bieden heeft die deel uitmaken van de cloud computing-industrie. Dit zorgt er voor dat ze softwareontwikkelaars voorziet van een ongelofelijk groot aanbod aan mogelijkheden. Het gaat hierbij niet alleen om servers of opslag, maar ook om complete netwerken, remote computing, e-mail, mobiele ontwikkeling en ga zo maar door. AWS van Amazon was ook één van de eerste diensten die het zogenaamde pay-as-you-go cloud computing model introduceerde die over de nodige schaalbaarheid beschikt om gebruikers indien vereist te voorzien van nog meer capaciteit voor rekenen, opslag en het verwerken van data.

DigitalOcean, een betaalbare cloud-oplossing voor developers

Een andere cloudprovider die de moeite waard kan zijn om te overwegen luistert naar de naam ‘DigitalOcean’. Deze provider is een absolute aanrader voor developers die op zoek zijn naar een betaalbare cloud-infrastructuur. Op moment van schrijven bedient deze provider zomaar even meer dan één miljoen ontwikkelaars wereldwijd. Dit verspreid over 195 verschillende landen en vanuit twaalf verschillende datacentra. Indien je kiest voor de clouddiensten van deze provider kan je niet alleen rekenen op een optimale stabiliteit, daarnaast is ook een topbeveiliging met extra encryptie aanwezig.